Skijanje & Snowboarding

Gdje početi? Na korak iz vaše spavaće sobe nalaze se neki od najboljih svjetskih skijaških terena i spremno čekaju na vas. Planina Bjelašnica je dizajnirano borilište u alpskim skijaškim disciplinama, na kojem su se održale XIV Zimske Olimpijske Igre 1984. godine. Ovo mjesto je uvijek u žiži. Dođite i skijate se za svoju dušu.

Više informacija

Sniježne pustolovine

Kada je planina Bjelašnica pod snijegom, istinska pustolovine počinje. Ski centar Bjelašnica postaje mjesto svih zbivanja, a ono što se događa izvan skijaških padina može biti ništa manje od bajke.

Više informacija

Pustolovine na planini

Visoke doline Dinarskih Alpa Bjelašnice je sa svih strana okružena epskim planinskim lanacima. Bilo da je istražujete pješice, biciklom ili na konju, doživjet ćete izvanredan krajolik gdje god da se okrenete.

Više informacija

Pustolovine na nebu

Veliko plavo Bjelašničko nebo nudi još jedan dramatični pogled na krajolike koji prosto mole da se istraže. Budite poput jednog od malobrojnih orlova na tom području i letite visoko!

Više informacija

Pustolovine na vodi

Moćna i kristalno čista rijeka Rakitnica protiče krivudavo kroz doline planine Bjelašnice i sa svojim slikovitim kanjonom potaknut će u vama adrenalinsku zabavu. Tihi i netaknuti dijelovi toka su bogati ribom i predstavljaju brojne mogućnosti za ribolov.

Više informacija

Kulturno nasljeđe

Kulturni krajolik Bjelašničkih sela nastao je djelovanjem čovjeka u izrazito negostoljubivim visokim planinskim predjelima. Tokom 6 mjeseci u godini, zbog snježnih nanosa, predstavljaju najizolovanija sela u Bosni i Hercegovini.

Više informacija

Park prirode i život u prirodi

Veći dio Bjelašnice je najveći zaštićeni ekosistem u sjevernom umjerenom pojasu zemlje. Hotel Bjelašnica je upravo u središtu sve te divlje ljepote. Medvjed, divokoza, vuk, orao, lisica, zec, divlje patke, mekousta pastrmka i još mnogo divljih životinja također naziva ovo spektakularno područje "svojim domom".

Više informacija

Okolna sela

Bjelašnička sela kako bilježe historičari i arheolozi datiraju još iz XIV vijeka i služila su za ljetne ispaše hercegovačkih nomada. Brojne su nekropole "Stećci" koji svjedoče kontinuitetu življenja na ovim prostorima, od Neolita, Ilira, Rimljana, a od VII vijeka i Slavena. Sela su proglašena Nacionalnim spomenicima i Kulturnim krajolicima.

Više informacija

Istraži Sarajevo

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine, važno raskršće kulture civilizacija koje kroz središte Balkana povezuje istok i zapad. Jedinstven u Evropi po vijekovnoj koegzistenciji četiri svjetske konfesije: Islam, Pravoslavno i Katoličko krisćanstvo i Judaizam, čiji su sakralni objekti udaljeni tek stotinjak metara jedni od drugih. Brojni Muzeji i Galerije, Opere i Teatri, Međunarodni festivali, koncerti i sportska dešavanja čine ovaj grad metropolom.

Više informacija