Pustolovine na planini

Visoke doline Dinarskih Alpa Bjelašnice je sa svih strana okružena epskim planinskim lanacima. Bilo da je istražujete pješice, biciklom ili na konju, doživjet ćete izvanredan krajolik gdje god da se okrenete.

Brdski biciklizam

Na korak od hotela nalazi se mreža single-track mountain bike staza za sve nivoe sposobnosti za istraživanje na točkovima. Ili ste možda željni vožnje u dalje krajeve u kojima vas očekuju prekrasni klanci i krajolici planine Bjelašnica? Naši stručnjaci za pustolovine mogu vam pomoći da iznajmite bicikle, te vas uputiti na najzanimljivije staze ili vam možemo obezbijediti vodiča ili instruktora koji će vam pomoći na putu.

Pješačenje

Pješačke staze počinju odmah ispred naših vrata, i vode vas u guste šume i netaknutu prirodu idealnu za kratke i duge šetnje. Kroz više od 97% područja Bjelašnice pružaju se beskrajne mogućnosti za šetnje sa spektakularnim pogledom. Bilo da želite umjerenu šetnji ili više agresivniju ekspediciju, mi ćemo pronaći savršen put za vas.

Alpinizam

Bjelašnica je plato nagnut od jugoistoka prema severozapadu sa istaknutim vrhovima. Na najvišem vrhu Bjelašnice (2067m) nalazi se meteorološka opservatorija iz 1894. godine. Pored ovog, najpoznatiji vrhovi Bjelašnice su Krvavac (2062m.), Velika i Mala Vlahinja (2056m.), Veliki strug (2026m.) i drugi. Bjelašnički plato je kraškog tipa sa mnogobrojnim vrtačama i jezerima, a pašnjaci počinju od 1600m. Pojedini planinski vrhovi se nepreporučuju neiskusnim planinarima bez obzira što je planina izvanredno prekrivena markiranim stazama. Za one koji su početnici organizujemo Školu penjanja.

Quad Safari

Program je vrlo fleksibilan i temelji se na trajanju vožnje quada. Izrazite nam želju koliko dugo i gdje želite ići (šume, doline, klanci, slapovi …), a mi ćemo prilagoditi turu za vas. Doživite novo iskustvo u pokretu.

Jeep Safari

Jeep Safari je jedinstven programa tokom kojeg posjećujete najizolovanija sela u Evropi – tradicionalne stočarske nastambe u planinama, prelijepa jezera, fantastične panorame, potoke, rječice i kanjone. Sa sobom ponijeti foto aparat ili kameru.

Paintball

Program je vrlo jednostavan i fleksibilan. Možete iscenirati svoj paintball action u objektu devastiranom u ratnim dejstvima ili u otvorenom u prirodi, ili da koristie kombinaciju oba uvjeta. Također možete pitati za neko drugo mjesto po vašem izboru.

Pustolovine na nebu

Veliko plavo Bjelašničko nebo nudi još jedan dramatični pogled na krajolike koji prosto mole da se istraže. Budite poput jednog od malobrojnih orlova na tom području i letite visoko!

Paragliding

Vrhunac panoramskog pregleda krajolika Bjelašničkog zaleđa koji se pruža do Jadranskog mora. Lagana vožnja u sjedištu, vaš fotoaparat će zabilježiti nezaboravne trenutke, a orlovska perspektiva će vas učiniti opčinjenim. Sa sobom nosimo i 180º video kameru.

Zmajarenje

Zmajarenje je kao hobi često korišten na Bjelaščničkim dolovima. Ljude ova zanimljiva aktivnost opušta, a osim onih dječijih, napravljenih u malenim stolarskim radionicama, možete koristiti i velike za zahtjevnije korisnike i više letove.

Pustolovine na vodi

Moćna i kristalno čista rijeka Rakitnica protiče krivudavo kroz doline planine Bjelašnice i sa svojim slikovitim kanjonom potaknut će u vama adrenalinsku zabavu. Tihi i netaknuti dijelovi toka su bogati ribom i predstavljaju brojne mogućnosti za ribolov.

Rafting

Rijeka Rakitnica je jedna od najvećih pritoka rijeke Neretve. Ona je stvorila 26 km dugačak, nepristupačan i nevjerovatno lijep kanjon koji se proteže između planina Bjelašnice i Visočice. Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi. To je prirodno stvoren prostor čarolije, zaista poseban prostor koji vrijedi ispitati. Dužinom cijelog kanjona kristalno čista planinska voda može se piti.

Ribolov

Zaljubljenicima u sportski ribolov na mušicu organiziramo jednodnevne izlete na pritoci rijeke Neretve – Rakitnici. U Rakitnici postoji više vrsta riba: potočna pastrmka (Salmo trutta), autentik mekousna, glavatica (dosta rijetka riba), kalifornijska, te kanadska pastrmka. Dozvoljeno je pecanje samo vještačkim mamcima (varalice, mušice).

Kanjoning

Kombinovani prolasci kroz skrivene oblike kanjona povremeno traže od učesnika vještine i sposobnosti kakvih nisu bili ni svjesni da ih posjeduju, a sve u okruženju netaknute prirode i neponovljivog ambijenta. Kvalitet kanjoniga Rakitnicom se sastoji u kombinaciji svih najatraktivnijih outdoor aktivnosti, pa se tokom šesetosatnog probijanja kroz legendarnu Rakitnicu, doživljaj proteže od mini raftinga, preko plivanja, ronjenja, pješačenja, penjanja i skakanja u vodu do spuštanja niz užad.

Kulturno naslijeđe

Kulturni krajolik Bjelašničkih sela nastao je djelovanjem čovjeka u izrazito negostoljubivim visokim planinskim predjelima. Tokom 6 mjeseci u godini, zbog snježnih nanosa, predstavljaju najizolovanija sela u Bosni i Hercegovini.

Kulturni turizam – Bjelašnica je netaknuta mješavina novih i starih svjetova. Srednjevjekovni karakter joj je dobro očuvan, od starih antičkih gradina, rimskih cesta do neklopola stećaka. Pored ove obilne kulturne baštine krajolici u kojima se nalazi je svojevrsni “živi muzej” najizolovanijih sela u Jugoistočnoj Evropi. Za obilazak željenih tura preporučujemo vodiča uz kombinaciju prevoznog sredstva.