Park prirode i život u prirodi

Veći dio Bjelašnice je najveći zaštićeni ekosistem u sjevernom umjerenom pojasu zemlje. Hotel Bjelašnica je upravo u središtu sve te divlje ljepote. Medvjed, divokoza, vuk, orao, lisica, zec, divlje patke, mekousta pastrmka i još mnogo divljih životinja također naziva ovo spektakularno područje “svojim domom”.

Okolna sela

Bjelašnička sela kako bilježe historičari i arheolozi datiraju još iz XIV vijeka i služila su za ljetne ispaše hercegovačkih nomada. Brojne su nekropole “Stećci” koji svjedoče kontinuitetu življenja na ovim prostorima, od Neolita, Ilira, Rimljana, a od VII vijeka i Slavena. Sela su proglašena Nacionalnim spomenicima i Kulturnim krajolicima.

Istraži Sarajevo

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine, važno raskršće kulture civilizacija koje kroz središte Balkana povezuje istok i zapad. Jedinstven u Evropi po vijekovnoj koegzistenciji četiri svjetske konfesije: Islam, Pravoslavno i Katoličko krisćanstvo i Judaizam, čiji su sakralni objekti udaljeni tek stotinjak metara jedni od drugih. Brojni Muzeji i Galerije, Opere i Teatri, Međunarodni festivali, koncerti i sportska dešavanja čine ovaj grad metropolom.